Inhoud
Wat is een urgentieverklaring?
Een urgentieverklaring kan een uitkomst zijn voor mensen die zich in een noodsituatie bevinden en dringend een andere woning nodig hebben. Het aanvragen van zo’n verklaring verloopt via de gemeente, die op basis van specifieke criteria beoordeelt of iemand in aanmerking komt voor urgentie. Dit proces verschilt per gemeente en is afhankelijk van de lokale regelgeving en beschikbare woningen.
In mijn werk zie ik verschillende redenen waarom iemand zijn of haar woning moet verlaten: een relatiebreuk, niet meer de trap op of af kunnen, uit huis gezet, sloop of een verbouwing, einde van de opvang of de huur niet meer kunnen betalen. Urgentie is dan nodig om sneller een andere geschikte woning te vinden.
Het is belangrijk om een urgentieverklaring te krijgen als je niet kunt wachten op een woning. Het is daarom extra vervelend als de gemeente jouw aanvraag afwijst. Je kunt bezwaar maken of naar de rechter gaan als je aanvraag wordt afgewezen. Ik heb veel ervaring en ik kan je helpen bij bezwaar of beroep. Bel 070 302 40 30 of gebruik het contactformulier.
Wanneer heb je recht op een urgentieverklaring?
Elke gemeente bepaalt zelf de regels voor urgentie. Veelvoorkomende redenen zijn:
- Verlaten van opvang
- Mantelzorg
- Sloop van je woning
- Woning is onbewoonbaar door een ongeluk of brand
- Ernstige sociale problemen in het huishouden
- Financiële problemen
- Medische problemen
- Dakloosheid door een noodsituatie
De regels verschillen per gemeente. Een urgentieverklaring vanwege een relatiebreuk of een echtscheiding krijg jij niet in alle gemeenten. In de regio Den Haag, Rotterdam en Utrecht wordt in de meeste gevallen geen urgentie verleend voor het einde van een relatie. Dit kan anders zijn als jij kinderen hebt.
In de regio Arnhem-Nijmegen in Gelderland zijn de regels anders. De woningbouwverenigingen werken samen onder de naam Entree en een urgentiecommissie neemt de aanvragen voor urgentie in behandeling.
Het einde van een relatie is zelfs de meest voorkomende reden waarom woningzoekenden in de regio Arnhem-Nijmegen urgentie krijgen! Waar het in veel gemeenten niet mogelijk is om urgentie te krijgen vanwege het einde van een relatie, is het in deze regio wel mogelijk. Is uw aanvraag toch afgewezen? Neem dan contact op.
Wanneer heb je geen recht op een urgentieverklaring?
Ook als je aan de voorwaarden voldoet, kan jouw aanvraag voor urgentie worden afgewezen als er een afwijzingsgrond is:
- Je hebt het probleem zelf veroorzaakt
- Je had het probleem kunnen voorkomen
- Je inkomen is te hoog
- Je reageert niet goed genoeg op woningen
- Je hebt voldoende wachttijd
Helaas is het verkrijgen van een urgentieverklaring niet altijd makkelijk. De gemeente kan een aanvraag ook afwijzen omdat er onvoldoende bewijs is van jouw situatie of omdat in jouw gemeente alleen urgentie wordt verleend in specifieke gevallen. Daarnaast kan een hoger inkomen of lange inschrijftijd een reden zijn dat jouw aanvraag wordt afgewezen. In die gevallen is het belangrijk om hulp te vragen. Neem contact op met mij om jouw situatie te onderzoeken. Ik kan je advies geven en helpen met het maken van bezwaar tegen de beslissing van de gemeente.
De regels verschillen per gemeente. Als advocaat met veel ervaring met urgentieverklaringen kan ik waardevol zijn. Check mijn website voor meer informatie of neem contact op voor advies: 070 302 40 30 of via het contactformulier.
Wat als je aanvraag is afgewezen?
Bij een afwijzing kun je ervoor kiezen om bezwaar te maken bij de gemeente of beroep in te stellen bij de rechter. Goede juridische ondersteuning kan een groot verschil maken. Als advocaat gespecialiseerd in urgentiezaken biedt ik mijn hulp aan om je in dit proces te begeleiden. Met mijn ervaring en kennis van de specifieke regels in jouw gemeente, kan ik helpen om jouw aanvraag opnieuw te laten beoordelen.
Ga daarom in bezwaar of in beroep! Je hebt het recht om je aanvraag opnieuw te laten bekijken door de gemeente of de rechter. Neem contact op. Het eerste gesprek is gratis. Mogelijk kom je in aanmerking voor financiële hulp bij de kosten van een advocaat met een rechtsbijstandstoevoeging.
Geef een reactie