Inhoudsopgave
Urgentieaanvraag is afgewezen
Jij hebt een aanvraag ingediend voor een urgentieverklaring. Jij zit namelijk in een moeilijke woonsituatie en daarvoor heb jij een oplossing nodig. Het formulier voor de urgentieaanvraag heb jij ingediend en jij hebt weken gewacht op het antwoord van de gemeente. Helaas wijst de gemeente jouw aanvraag af.
Een afwijzing van een urgentieaanvraag heeft een grote impact. In deze blog leg ik uit wat jij kunt doen tegen een afwijzing. Je kunt namelijk bezwaar maken. Ook bespreek ik een uitspraak van de rechtbank Amsterdam waarin een urgentieaanvraag is afgewezen.
Waarom jouw urgentieaanvraag is afgewezen
De eerste stap die ik als advocaat moet maken, is begrijpen waarom jouw aanvraag is afgewezen. In het besluit staat vaak kort waarom jouw aanvraag is afgewezen, maar soms is het noodzakelijk om ook in de regels van jouw gemeente te duiken om de échte reden te vinden.
Vaak wordt de aanvraag afgewezen omdat jij niet voldoet aan bepaalde voorwaarden, zoals een minimale inschrijvingsduur in de gemeente of het ontbreken van een urgent huisvestingsprobleem. Soms vindt de gemeente jouw situatie niet ernstig genoeg. De motivering in het besluit én de regels samen zijn de reden van de afwijzing. Dit kan soms erg lastig zijn. Vraag daarom om hulp. Neem contact op!

Verzamel bewijsmateriaal
Zodra je weet waarom de urgentieaanvraag is afgewezen, kun jij bezwaar maken. Lees voor meer informatie over de verschillende procedures mijn andere blog: de 4 procedures in het bestuursrecht.
Een van de belangrijkste onderdelen van een succesvol bezwaar is het verzamelen van bewijsstukken. Met bewijsstukken kun jij een goed bezwaarschrift schrijven. Jij moet namelijk bewijzen dat jij wel recht hebt op urgentie. Voorbeelden van bewijsstukken zijn:
- Inschrijvingsbewijzen: zorg ervoor dat jij bewijs hebt van jouw inschrijving bij de gemeente of andere instanties, om aan te tonen dat jij lang genoeg in de regio woont.
- Verklaringen van derden: vraag vrienden, familieleden of hulpverleners om verklaringen te delen die jouw situatie bevestigen.
- Medische rapporten: deel medische rapporten over jouw situatie (maar deel niet onnodig (medische) persoonsgegevens).
- Documenten over je huidige woonsituatie: verzamel andere bewijsstukken over jouw huidige woonsituatie, zoals brieven die de instabiele woonsituatie laten zien.
Welke bewijsstukken nodig zijn, hangt af van jouw specifieke situatie.
Schrijf een sterk bezwaar of beroep

In een bezwaarschrift moet jij duidelijk en niet te lang van stof zijn. Leg uit waarom jij het niet eens bent met de reden dat jouw urgentieaanvraag is afgewezen en gebruik het verzamelde bewijs om jouw standpunten kracht bij te zetten. Zorg ervoor dat je alle belangrijke documenten deelt en geef aan waarom jij denkt dat je wel in aanmerking komt voor urgentie. Vergeet niet een beroep te doen op de hardheidsclausule. Voor een voorbeeld van een bezwaarschrift voor een urgentieverklaring lees mijn andere blog: Voorbeeld bezwaarschrift urgentieverklaring: zo schrijf jij een fantastisch bezwaarschrift!
Als advocaat gespecialiseerd in urgentieverklaringen heb ik veel ervaring met het schrijven van een bezwaarschrift. Wil jij mijn hulp? Neem dan contact op: bel 070 302 40 30 of gebruik het contactformulier.
Uitspraak van de rechtbank Amsterdam
Achtergrond van de zaak
In een recente uitspraak behandelt de rechtbank de zaak van een vrouw van wie de urgentieaanvraag is afgewezen. De vrouw was dakloos en verbleef steeds op een andere plek bij verschillende familie, vrienden en kennissen. Ze had zich sinds 2015 ingeschreven bij Woningnet en vroeg in 2021 een urgentieverklaring aan omdat zij steeds minder bij kennissen kon verblijven.
De gemeente Amsterdam wees de aanvraag af omdat de vrouw niet vier jaar stond ingeschreven in de regio Amsterdam. Volgens de gemeente was er ook geen probleem in haar woonsituatie. Volgens de Huisvestingsverordening Amsterdam 2020 kan urgentie alleen in uitzonderlijke gevallen worden verleend.
Oordeel van de Rechtbank
De rechtbank gaf de vrouw op twee punten gelijk. De rechtbank oordeelde dat de afwijzing van de aanvraag onvoldoende was gemotiveerd door de gemeente. De gemeente Amsterdam had de woonsituatie van de vrouw niet goed genoeg onderzocht. De vrouw had volgens de rechtbank voldoende aangetoond dat zij geen stabiele woonbasis had. De rechtbank oordeelde dat haar situatie niet vergelijkbaar was met een inwoning.
Ook oordeelde de rechtbank dat de inschrijving in de Basisregistratie Personen (Brp) niet het enige bewijs mag zijn voor de duur van het verblijf in Amsterdam. Andere bewijzen, zoals brieven of verklaringen waaruit blijkt dat iemand verblijft in Amsterdam, moet de gemeente Amsterdam ook meewegen. De rechtbank droeg de gemeente Amsterdam op om de aanvraag opnieuw te beoordelen. De gemeente moet de woonsituatie van de eiseres opnieuw en beter onderzoeken.

Conclusie
Als jouw urgentieaanvraag is afgewezen, ervaar jij de gevolgen daarvan. Het is belangrijk om te weten dat jij bezwaar kunt maken. Zorg voor een goed bezwaar met aanvullende bewijzen en schakel hulp in! De uitspraak van de rechtbank laat zien dat een goede herbeoordeling cruciaal is voor een eerlijke beslissing. Voor mensen die urgentie nodig hebben, kan dit het verschil maken tussen onzekerheid en stabiliteit.
Heb jij een vraag over urgentie? Jouw urgentieaanvraag is afgewezen? Wil jij contact met een advocaat gespecialiseerd in urgentieverklaringen? Neem dan contact op met mij, advocaat Geert Verhoeven. Bel 070 302 40 30 of gebruik het contactformulier. Ik werk ook op basis van een rechtsbijstandstoevoeging.
De volledige uitspraak: Rechtbank Amsterdam 22 april 2022, ECLI:NL:RBAMS:2022:2155
Geef een reactie